недеља, 18. мај 2014.

Відгуки на вихід книжки "о.Стефан Пітка. Життя присвячене Богу і народу"

ПОБАЧИЛА СВІТ МОНОГРАФІЯ «о.СТЕФАН ПІТКА. ЖИТТЯ ПРИСВЯЧЕНЕ БОГУ І НАРОДУ»




 Побачила світ монографія «о.Стефан Пітка. Життя присвячене Богу і народу», автора Петра Ляховича у виданні ГВУ «Рідне слово».
Монографія містить матеріали, які були надруковані в різних джерелах і розповідають про життя і діяльність о.Стефана Пітки - видатного священника, громадського діяча, духовного наставника українського народу  на території колишньої Югославії.
Монографія «о.Стефан Пітка. Життя присвячене Богу і народу» переносить читача у світ непересічної особистості, одного з духовних світочів українського народу на цих просторах о. Стефана Пітку. На прикладі одного життя перед очима читача постає ціла епоха. Mолодість, дорога до священства, а згодом рясне душпастирськими плодами служіння, тобто життя присвячене Богу і народу.
Монографія обсягом понад 100 друкованих аркушів складається з розділів: Вступне слово; Спогади про о.Стефана Пітку; Діяльність о.Стефана записана в друкованих джерелах за часу його життя та Записи і статті зроблені після відходу отця Стефана у вічність.
У монографії описано життя о. Стефана Пітки, шлях його духовного становлення як священика та погляди і ідеї о. Стефана. Його роздуми про служіння і милосердя, його емоційно багаті розповіді, викладені в динамічній манері письма читаються захопливо, формуючи правдиве уявлення про українського душпастиря, який знає і любить свій народ та працює для його духовного добробуту і дбає про національну свідомість своїх парафіян. Своїми спогадами про отця поділилися рідні, знайомі, його соратники та друзі.
Ідея видання мoнографії належить Михайлу та Петру Ляховичам. Петро Ляхович зібрав і зредагував важливі матеріали для написання монографії. Цю ідею підтримало ГВУ «Рідне слово» і  на початку року монографія вийшла з друку.
Разом з Монографією вийшов компакт– диск з записом святкування ювілею - 25-річчя служіння о. Стефана Пітки, який відбувся 11 жовтня 1998 р. у Сремській Мітровиці. Матеріали для компакт-диску записав та опрацював Василь Дацишин.
У монографії «о.Стефан Пітка. Життя присвячене Богу і народу» викладено життєвий шлях о. Стефана, а  разом з тим записано і частину історії нашого українського народу на цих просторах. Слід відзначити, що за змістовним наповненням, ілюстративним матеріалом та структурою монографія залишає глибоке враження і переконує, що ця робота  є надзвичайно важливою і буде корисною як для сучасного так і для майбутніх поколінь.

О.Стецюк

Шановний Петре,
Щиросердечно виншую Тобі на успішно закінченій клопіткій праці! 
Отець Пітка цього і заслуговує. 
З повагою,
Ярослав Комбіль

Iskrene cestitke avtoru.  Ova knjiga ce doprineti da otca Stefana zapamte i buduca pokolenja ukrajinaca u Sremskoj Mitrovici i celoj Vojvodini, pa i na prostorima bivse Jugoslavije.
Mihajlo Ljahovic

ДОПИС

Поштовани господине Љаховић Петар, желим да вам честитам на лепим и садржајним страницама књиге која говори  о религиозном   и  културном животу и раду свештеника Стефана Питке и  Украjинаца у Србији. Текст је лепо написан и срочен и искрено се надам да ће то користити како његовој породици тако и Украjинцима у Србији.
Дајем себи слободу да у име тога предложим, како вама као аутору књиге, тако и Председништву Друштва за неговање Украјинске културе «Коломејка» из Сремске Митровице.
*Да седамнаестог маја ове године на прослави дана украјинске националне заједнице која ће се одржати у Кули, предложите Националном савету Украјинске националне мањине Србије, да свештеник Стефан Питка постхумно добије признање-плакету за допринос у неговању и популаризацији културе и традиције и очувању националног идентитета Украјинаца у републици Србији.

Образложење:

Као један од оснивача друштва
* «Украјинског језика литературе и културе – Просвета» 1989 године.,
*Националног савета Украјинске националне мањине 2002 године.,
*Летњих школа «Украјинистике»
*Јер се поред свештеничких обавеза несебично старао и залагао и на културном пољу Украјинаца на овим просторима  и многих других видова делатности у култури ради очувања традиције и културе Украјинаца на овим просторима. С` тога сматрам да и није случајан назив књиге «Живот посвећен Богу и народу».
Да је свештеник Стефан Питка жив имао би 80 година.
( 28.02.1934-08.06.2003 )
Двехиљадетринаеста година је десетогодишњица од како нас је изненада напустио.
Седамнаести мај је дан  идентитета Украјинаца на овим просторима, то је мост који је саграђен у прошлости и један од очувања успомене на осниваче Националног савета Украјинаца, то је пут у садашњости и будућности.
Наша највећа зхвалност је што смо се одржали и што смо окупили велики број младих као залог и увод у будућност очувања идентитета и језика. Оно што је индикативно је самоодржање исказано кроз разне видове активности одржавања нашекултурне  писмености, а које траје за сво време живљења на овим просторима.
Очување идентитета је дуг и сталан процес, а најбоље га почети примењивати од малих ногу, као утемељење у будућност, на тај начин се лако препознаје и чува. Оно што смо ми биће нам и деца.
У време дугогодишњих истраживањаи трагова које је за собом оставио свештеник Стефан Питка као један од најзаслужнијих оснивача Културног националног већа Украјинаца на просторима Србије, заслужује велико признање, те овом књигом се оставља вечити траг, јер се наметнула сама по себи као озбиљан завет и  културолошки споменик.
Ова зхвалност је рационална и емотиван одговор наисказано чињење добробити за целу Националну заједницу Украјинаца у Србији.

С поштовањем,
 Секретар КУД «Иван Сењук» Кула
Пронек Филип Kула, 02.мај, лета Господњег 2014 – ог

 Petru Ljahovicu sve pohvale za ideju, za realizaciju, upornost i doslednost. Njegov trud omogucio je da se dela jednog Bogom izabranog coveka nikada ne zaborave. Za istoriju ukrajinaca u Sremskoj Mitrovici i u Srbiji uopsteno, ovo je jako vazan korak! Svaka cast Petro!
Nadia Ljahovic

Нема коментара:

Постави коментар